TEST DERE, JENTER!!


Jeg hadde egentlig tenkt å ha et overfladisk innlegg idag, og med overfladisk mener jeg materialistiske ting. Jenteting som gjør oss glade på en regnfull dag. Men, mens jeg satt og leste mailer og drikker kaffekopp nr 12, med nyhetene på TV'n i bakgrunnen så hørte jeg noe som traff meg midt i hjertet.

Kreftforeningen
opplyser om at det er mange kvinner som ikke GIDDER å sjekke seg for bryskreft og livmorhalskreft, selv etter å ha fått innkallelse ved fylte 25 år. Nå er det ca 3 uker til jeg når 25 og jeg er GLAD for at jeg endelig blir innkalt, og synes at de godt kunne begynne å kalle inn yngre jenter også.

Visste dere at Big Brother og TV personligheten Jade Goody fra England fikk livmorhalskreft i en alder av 24, men at de ikke fant ut av det før hun var 26? I Mars 2009 når hun var 27 år døde hun.
Jeg har lest biografien hennes og det er en veldig ærlig og touching historie som jeg anbefaler dere å lese.
Etter hennes død har det vært en stor underskriftskampanje i bl.a de største avisene som The Sun og News Of The Word for å sette ned innkallingsgrensen på såkalte "smear tests" i Storbritania.
Dette synes jeg er kjempeviktig og håper virkelig at Norske jenter blir mer påpasselig med å ta disse testene.
Hva skader det å sjekke seg da? Du kan redde ditt eget liv, god damn it. Skjerpings!


Har dere fått innkallelse og sjekket dere? Synes dere ikke dette er en viktig ting og gjøre?

Flott innlegg! Helt ærlig: du kan redde mange liv og. Finner du at du har en arvelig type, så kan du få yngre slektninger til å passe på symptomer og sjekke seg oftere, får man jo tro. Jo før man finner det ut, jo bedre er det jo!!

Skrevet av: Veronica

24.aug.2010 18:38

Jeg tok vaksine mot livmorhalskreft for noen år siden :) Det blir nå tilbudt gratis til jenter i ungdomsskolealder. Kjempebra tiltak det også!

Skjønner ikke hvorfor noen evt ikke gidder å sjekke seg...herregud

Skrevet av: Thea Kristine Sandnes

24.aug.2010 18:52

Jeg er snart 28, og jeg har ennå ikke fått noen inkallelse..

Skrevet av: Hild Frøya

24.aug.2010 18:55

Jeg var i begravelse i dag til ei som døde av kreft. Det startet som brystkreft...

Skrevet av: Emilie

24.aug.2010 19:09

Det er kjempeviktig! Takk for på minnelsen, jeg trenger en ny sjekk! :)

Skrevet av: Phjortis

24.aug.2010 19:53

Jeg har vaksinert meg mot livmorhalskreft, så det er det ikke noen fare for. Men jeg kommer uansett til å sjekke når jeg blir 25, syns det er et kjempebra tilbud:) Flott at du tar opp dette, Christine!

Forresten så snublet jeg over profilen din på Facebook i dag, og så at vi hadde flere felles kjente, Morten F. og Bård F.. Morsomt:) (Vil ikke skrive etternavnene deres her, hehe..)

Skrevet av: Tone

24.aug.2010 20:50

Godt innlegg og veldig viktig :) BRA! <3

Skrevet av: Lillesmurf - Kari

24.aug.2010 22:18

Bra innlegg :) Det er absolutt superviktig å sjekke seg både mammografi og GU, man vet aldri. :) Flott du tar det opp søta :)

Skrevet av: Linn

25.aug.2010 01:07

Jeg sjekker meg jevnlig. VIKTIG VIKTIG!

Sv: Er det ikke bra med litt inspirasjon da? :)

Skrevet av: Kristin

25.aug.2010 08:22

Ja det er viktig å sjekke seg og være føre var! Bra innlegg.

sv: Må og må, man kan jo la vær. Men det kan jo være greit å gjøre det etterhvert ;-)

Skrevet av: Silje Silje

25.aug.2010 09:06

sånn som eg har forstått det så spørs det ka du jobber med sia du år innkalling? ka jobber du med da? mamma får ein gang i året sia ho jobber på Apoteket..

eg er 22, og har ikkje tenkt på tanken ein gang...

det er lurt å sjekke seg ja, men eg venter litt med det trur eg,.

Skrevet av: Nicole Diana

25.aug.2010 09:16

SV : Ja han er nok min ja og ingen andre sin :)

Skrevet av: Englemamma&Trollmor

25.aug.2010 09:28

Så bra de endelig begynner å innkalle de yngre også! Mamma lo av meg forrige dagen etter hun hadde vært på mammagrafi og jeg spurte om det ikke var nødvendig at jeg skulle gå på sånt også. "Neida, ikke dere som er så ung". Why not? bedre å sjekke seg en gang for mye enn en gang for lite!

Skrevet av: Benedikte

25.aug.2010 09:58

Feel free to fortelle hvordan en slik undersøkelse foregår da? Høres småsskummelt ut. :)

Skrevet av: Bachlorkveld

25.aug.2010 10:57

Bra innlegg snuppa! Det er så fort gjort å ta livet forgitt og unngå å se realiteten i øynene. Jeg sjekker meg jevnlig for å være på den sikre siden - og det burde alle andre også. Kreft er noen grusomme greier...

Skrevet av: Monique

25.aug.2010 11:49

Jeg synes det er for dårlig av legene. "Om det ikke er noe spesiell årsak til å ta gynekologisk undersøkelse trenger du ikke gjøre dette før fylte 25 hvor du får en innkallelse". Den beskjeden fikk jeg av min lege som nærmest så rart på meg da jeg spurte om det ikke var lurt å ta en gynekologisk undersøkelse. Det bør absolutt starte med innkallelse fra fylte 20. I hvertfall! Folk er jo gjennomsnittlig mer seksuelle aktive også, i tillegg til at de bytter partnere oftere. Så da vil jo en undersøkelse utelukke andre sykdommer også.

Skrevet av: Wendys

25.aug.2010 12:18

bra skribvd! veldig viktig å skjekke sånne ring ja!

ha en fin dag :D

Skrevet av: Linn Margrethe-kommenterer tilbake

25.aug.2010 12:31

jeg skulle egentlig sjkeke det for lenge siden... veldig mange av venninnene mine har hatt celleforandringer som kan utvikle seg til kreft så man må sjekke det ofte. Men man merker som regel hvis det er noe galt da... håper jeg! skal sjekke meg ASAP!

Skrevet av: Dagens Outfit Norge

25.aug.2010 14:10

Jeg har ikke sjekket meg :)

Skrevet av: Kjistinpus

25.aug.2010 23:06

Kjistinpus: men det burde du gjøre..

Skrevet av: Christine Lövendahl

25.aug.2010 23:14

Jeg har tatt celleprøver til undersøkelse av livmorhalskreft én gang, og det var under graviditeten. Det var nesten en automatisk undersøkelse, og det er ikke så ille som folk tror. Jeg tror faktisk jeg skal skrive om dette på bloggen min selv, for jeg vet at mange gruer seg fordi de synes det er flaut. Men det er jo overstått på 10 sekunder! Celleprøver skal jeg få tatt hvert år.

Skrevet av: Silje

26.aug.2010 10:53

Å ta celleprøve er verken skummelt eller farlig. Man ligger på gynekologbenken hos fastlegen sin. Så tar de en q-tips lignende sak og skraper lett av noen celler. Man kjenner det knapt.

Man får ikke innkallelse foresten, man får et brev hvor man blir oppfordret til å ta en prøve.

Skrevet av: Sara

27.aug.2010 17:42

Jeg har time i slutten av september.. Det blir første gang! Jeg gruer meg litt, men skal gjøre det uansett - det er jo kjempeviktig! Kommer til å skrive om det selv i den forbindelsen, synes det er kjempeviktig å sette fokus på sånt (og litt fint at bloggen klan brukes til noe "nyttig"):D

Skrevet av: Martine

28.aug.2010 12:44

Sv; Ja jeg vet, det er veldig fort gjort ;o

Jeg er helt enig med deg! Men en annen ting jeg har tenkt på er at det burde vært gratis for ALLE. Hørt om noen skoler som har fått gratis i f.eks ungdomsskolen, men jeg mener det brude vært gratis for ALLE jenter/kvinner. Jeg synes den er for dyr. Selvfølgelig er den ikke for dyr for alles økonomi, men jeg har ikke råd til å spare opp til en slik vaksine.

Men etter 25 burde i h v e r t f a l l folk sjekke seg. Og om du ikke blir innkalt; ta ansvar selv!

Skrevet av: &#9829; MISS KIKI

28.aug.2010 15:00